Maaperän rakennettavuuspalvelut
Maaperätietoa rakennettavuuden ja investointien arviointiin
Teollisten aurinkovoimaloiden perustamisratkaisuilla on merkittävä vaikutus voimaloiden investointitasoon. Yksi suurimmista kustannuslähteistä on paneelitelineiden maaperustaminen, jossa tulee huomioida maaperän yleiset rakennettavuuden kannalta olennaiset ominaisuudet. Telineiden perustusratkaisujen vaihtoehtojen suunnittelu ja kohdekohtainen mitoitus mahdollistaa kustannustehokkaan rakentamisen.
Pohjoismainen maaperä omaa merkittävää vaihtelua paalutettavuusominaisuuksien näkökulmasta. Tarjoamme koko hankealueen kartoittavan palvelukokonaisuuden, jonka pohjalta voidaan optimoida eri perustamistapavaihtoehtojen soveltuvuus ja käytettävyys kyseisessä kohteessa.
Seuraavassa kuvaukset ydinpalveluistamme, jotka räätälöidään aina asiakastarpeen mukaisesti.
Selvityksessä arvioidaan hankealueeksi kaavaillun tai muutoin valmistelun alla olevan alueen maaperärakentamisen lähtökohtia. Katselmuksessa käymme kenttätyönä läpi koko hankealueen arvioiden mm. sen topografiaa ja aistinvaraisesti tunnistettavia maaperustamisen olosuhteita. Katselmus voi sisältää myös maaperänäytteiden ottoa tai maaporaukseen perustuvaa maaperäominaisuuksien arviointia.
- Asiakaskohteen lähtöaineistoon perehtyminen ja lisätietotarpeiden tunnistaminen
- Hankealueen desktop-selvitys eli olennaisen lähtöaineiston kokoaminen eri tietolähteistä
- Alueen drone-kuvaus, jolla kyetään selkeästi ja nopeasti tunnistamaan/dokumentoimaan alueen ominaispiirteet
- Alueen aistinvaraisella havainnoinnilla täydennetään desktop-vaiheen tietoja
- Ehdotus tarvittavista jatkotoimenpiteistä
Hyödynnämme maaperustamisratkaisujen arvioinnissa erilaista maaperän teknisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin liittyvää tutkimustietoa. Hankealueista tuottamamme maaperätutkimustieto täyttää kansainväliset standardit, jotka täyttävät eurooppalaiset vaatimukset.
Palveluihimme kuuluvat mm. painokairaus(weight sounding), heijarikairaus(dynamic probing) ja maaperänäytteiden otto.
Palvelut sisältävät myös maaperänäytteiden laboratoriotutkimukset, kuten maaperän pH-arvojen analysointi, hapansulfaattianalyysit, maalajimääritykset sekä pohjavesianalyysit.
Maaperäkartoitus tarjoaa tiedon turvetuotantoalueiden maaperän maa-aineksen koostumuksesta ja sen mekaanisista ominaisuuksista. Maaperän ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus suhteessa perustamistapojen valintaan ja niiden mitoitukseen. Kartoitus toteutetaan 2,5-4m syvillä kaivannoilla, joiden maaperäominaisuudet tunnistetaan mm. aistinvaraisesti.
Kartoitusaineistosta luodaan koko hankealueen kattava kaivantokartasto(pistekartasto), josta tehdään asiakkaalle DWG/liukuvärikartat mm. turvepaksuuden vaihtelusta alueella. Kaivannoista otetaan tarvittaessa maaperänäytteitä, joista toteutetaan laboratoriokokeet.
Koepaalutukset toteutetaan yhdessä asiakkaan kanssa mitoitetuilla paalutyypeillä suunniteltuun asennussyvyyteen. Koepaalutuksesta kyetään saamaan selville maaperän yleiset paalutettavuusominaisuudet, kuten maaperän kitkaominaisuudet, asennuksen mittatarkkuus ja kohdistettavuus.
Vetokokeet toteutetaan koepaaluille 2-4 viikkoa paalutuksesta, jolloin saavutamme mahdollisimman todenmukaiset vetokoetulokset. Koepaalutusten ja vetokokeiden avulla voidaan simuloida paneelitelineiden kuormitusta. Tarvittavien kokeiden määrä riippuu hankealueen koosta ja maaperäominaisuuksien vaihtelusta alueella. Vetokokeet toteutetaan kuormittamalla paalua vertikaalisesti ja/tai horisontaalisesti. Kokeiden toteutustapa pohjautuu eurooppalaisten paneelitelinevalmistajien vaatimuksiin.
Koepaalutusten ja vetokokeiden avulla kyetään asiakkaan kanssa tunnistamaan keskeiset paneelitelineiden maaperustamisen kustannuksiin vaikuttavat tekijät.
Perustamistapalausunnon avulla asiakas pystyy määrittämään tarkasti kohteen maaperustamisen rakennustavat ja alustavat rakentamiskustannukset. Raportoinnissa otetaan kantaa neljään maaperustamisen menetelmään, jotka ovat erilaisten profiilien, lyöntipaalujen, ruuvipaalujen ja kelluvien pintarakenteiden käyttö paneelitelineiden asennuksessa.
Lausunto sisältää kartoitus-, testaus- ja tutkimustietoon perustuvan kartan alueelle soveltuvista ja suositelluista perustamisratkaisuista. Toteutettavissa suppeana tai laajana raportointina asiakkaan kanssa sovitusti.